Připravte si dokonalou pochoutku, která už je dnes zcela zapomenuta, ale v době našich babiček bývala běžně na talíři. Upečte si doma bramborovou buchtu, která voní slaninou.
Pokud nemáte nápad na to, co připravit k večeři nebo ke svačině na výlet, je hluchec tou pravou volbou. Jedná se o levnou, ale chuťově geniální bramborovou buchtu, která úžasně voní po slanině, je rychle hotová a levná. Na její přípravu budete potřebovat jen pár ingrediencí a trochu času na vykynutí. Jdeme na to? Tady je jednoduchý recept.
Na delikátní hluchec budete potřebovat:
- 0,5 kg uvařených a vychladlých brambor
- stroužek česneku
- 150 g anglické slaniny
- 2 vejce
- 0,5 l mléka
- 0,5 kg hladké mouky
- 0,5 kostky droždí
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
- 90 g sádla
- majoránku, sůl, pepř
Uvařené brambory nastrouhejte najemno, přidejte slaninu nakrájenou na proužky nebo kostičky, prolisovaný česnek, vejce, majoránku, sádlo, mléko, sůl a pepř. Do mouky přimíchejte prášek do pečiva a rozdrobte droždí. Promíchejte dohromady s bramborovou směsí a nechte alespoň 45 minut kynout. Sádlem vymazaný pekáč vysypejte hrubou moukou a naplňte vykynutým těstem. Potom už jen pečte v troubě při 180 °C po dobu přibližně 20 minut. Skvělá pochoutka, která vám provoní kuchyň, je hotová!
Hluchec se dá připravit i ze syrových brambor
Pokud se rozhodnete připravit hluchec a nemáte po ruce uvařené a vychladlé brambory, můžete ho připravit i z těch syrových. V tom případě je budete muset nastrouhat najemno a pečlivě z nich vyždímat všechnu vodu. Příprava je potom úplně stejná jako ve verzi s vařenými brambory, jen je potřeba prodloužit dobu pečení alespoň na 45 minut.
Hluchec skvěle doplní bramboračku nebo pečenou zvěřinu. Je skvělý jako příloha k jakémukoliv masu nebo zelenině, ale podávat se může i samostatně jako svačina nebo jednoduchá večeře.
Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty