Každý z nás někdy touží po receptu, který by se dal připravit ze surovin, co máme doma, jehož příprava by netrvala příliš dlouho a zvládl by ji i úplný začátečník. A přesně tento recept pro vás dnes máme. Brambory s vejci v hořčičné omáčce jsou bezmasá delikatesa, kterou si získáte každého.
Co budeme potřebovat?
- 500 g brambor
- 4 vejce uvařená natvrdo
- 1 cibule
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžička pikantní hořčice
- 500 ml zeleninového vývar
- 100 ml smetany
- sůl
- mletý pepř
- cukr
Jak brambory připravit?
Brambory omyjeme a vhodíme do hrnce s vařící osolenou vodou. Ve slupce uvaříme doměkka. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Necháme na pánvi na másle zesklovatět. Cibuli zaprášíme moukou a po chvíli restování přilijeme vývar. Přidáme hořčici a osolíme. Omáčku vaříme přibližně 20 minut, občas promícháme.
Na pánev nalijeme smetanu, pokud je omáčka příliš hustá, zředíme mlékem nebo vývarem. Nakonec dochutíme pepřem a cukrem. Brambory ve slupce oloupeme a vidličkou pokrájíme. Vajíčka uvařená natvrdo oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Na talíře nandáme brambory, vejce a zalijeme horkou omáčkou. Podáváme k večeři.
Foto: Shutterstock
Co jste nevěděli o hořčici
Hořčice je populární nejen pro svou výjimečnou chuť, ale také pro své léčivé účinky. Je bohatá na vitamín C, podporuje zažívání a prý působí preventivně proti epilepsii, tetanu a vypadávání vlasů. Skvělá zpráva je, že hořčice se v lednici prakticky nekazí. Je dostatečně kyselá a antibakteriální na to, abyste mohli nenačatou hořčici otevřít klidně rok po datu minimální trvanlivosti.
Hořčice se vyrábí z hořčičných semínek. Používala se už ve starověké Číně, starověkém Řecku a starověkém Římě. Ve své syrové podobě jako koření byla nalezena už u Sumerů. Až Římany napadlo hořčičná semínka rozemlít a smíchat je s hroznovou šťávou či octem. Velmi populární byla také ve středověku. Muzeum hořčice sídlí v Middletonu ve Wisconsinu.
Foto: Shutterstock, zdroj: Toprecepty, Babicka-chantal, Denik