Přesto, že palačinky ve všeobecné známosti figurují jako jídlo, které zvládne připravit i úplný začátečník, dá se na nich dost zkazit. Příliš řídké, příliš husté těsto, palačinky potrhané, palačinky připálené. Komu z nás se to někdy nestalo. Proto přinášíme unikátní recept, který se vám povede vždycky.
Josef Maršálek je známý cukrář, jehož dezerty ochutnala i britská královská rodina. Vydal knihu, věnuje se cukrářským konzultacím, vede kurzy pečení a sedí jako porotce v televizní soutěži Peče celá země. Jak doporučuje dělat palačinky on?
Recept na královské palačinky
Připravíme si:
- 300 ml tučného mléka
- 100 g hladké mouky
- 50 g rozpuštěného másla
- 2 vejce
- 30 g cukru
- 2 – 3 g soli
Všechny těstoviny smícháme v míse a rozmixujeme mixérem. Cílem je, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Na pánvi si rozehřejeme přepuštěné máslo. Hotové těsto rozlijeme krouživým pohybem po pánvi a smažíme z obou stran.
Proč nešlehat těsto metličkou?
Většina kuchařů používá na rozšlehání palačinkového těsta metlu, ale podle Josefa Maršálka to není dobrý krok. Pokud použijeme metlu místo mixéru, vmícháváme do těsta také vzduch. Při smažení se nám pak na palačince budou dělat bubliny, které následně praskají a vytvářejí malé dírky.
A když mixér nemáme?
Tak těsto trochu obalamutíme. Nejprve smícháme mouku se solí, případně cukrem, zalijeme polovinou mléka a přidáme dvě vejce. Důkladně prošleháme. Konzistence bude tužší, ale to nevadí. Teprve potom dolijeme zbylou půlku mléka. Tak se celkem obstojně zbavíme hrudek. Pro ještě jemnější chuť můžeme přidat pár kapiček oleje.
Foto: Shutterstock
Základem je dobře rozehřátá pánev
Ještě, než začneme připravovat těsto, rozpálíme plotýnku cca na tři čtvrtiny jejího výkonu, dáme na ni pánev a na tu nalijeme trochu oleje. Než těsto vyšleháme, bude pánev tak akorát připravená. Často se nám kvůli nedostatečnému prohřátí pánve první palačinka nepovede, a pak se nepovede ani žádná další, protože se budou přichytávat na pánvi. Před smažením dalších palačinek pak kapeme oleje už jenom trošinku.
Posledních pár rad
Těsto, která má ideální hustotu, poznáme tak, že se na pánvi nerozlije úplně samo, na druhou stranu, když zakroužíme pánví, musí se hnout, pokud to jde těžko, je těsto příliš husté. Palačinka z řídkého těsta se špatně odlepuje a trhá se, z hustého má pak zase škaredý tvar a není dostatečně tenká. Pokud palačinka „nejde“ z pánve dolů sama, potřebuje se ještě chvilinku smažit.
Foto: Shutterstock, zdroj: Region.rozhlas.cz, youtube.com,