V 90. letech 20. století byl margarín vyzdvihován, dnes je tabuizován. Lidé ani odborníci se neshodnou, zdali je lepší margarín nebo máslo. Oproti máslu má margarín ale jednu nespornou výhodu, po vytáhnutí z ledničky si ho můžete okamžitě namazat na chleba. Pokud si navíc margarín vyrobíte doma, budete mít přehled o jeho složení.
Historie vzniku margarínu
Novou mastnou kyselinu objevil v roce 1813 francouzský chemik Mechel Eugéne Chevreul. Tato mastná kyselina obsahovala perleťově lesklé usazeniny a proto ji nazval podle řeckého slova „margarita“, tedy perla. O desítky let později přišel s požadavkem na výrobu náhražky másla, které bylo velmi drahé, synovec slavného vojevůdce, Napoleon III. Ten potřeboval nasytit svou armádu v době francouzsko-pruské války.
Na výzkumy Chevreula tedy navázal jiný francouzský chemik, Hippolyte Mége-Mouriés, jenž vyvinul metodu spočívající v procesu stloukání hovězího loje s máslem. Této metodě se říkalo oleomargarín, později zkráceno na margarín. V roce 1871 tak vznikla v Německu první továrna na výrobu margarínu. V českých zemí byla výroba margarínu započata v roce 1904 v továrně v Ústí nad Labem.
Z čeho se vyrábí margarín dnes
V průběhu let zaznamenala výroba margarínu výrazné změny. Prvotní výroba z hovězího loje byla nahrazena rostlinnými oleji, především řepkovým a sójovým. Dnes musí margaríny obsahovat alespoň 80 % tuku. Součástí margarínu jsou emulgátory, které zajišťují stabilitu výrobku. Nažloutlou barvu dodává margarínu beta-karoten. Margaríny jsou také doplňovány vitaminy A a D.
Výroba domácího margarínu
Na výrobu domácího margarínu si připravte 200 ml rozehřátého kokosového oleje, 100 ml ovesné smetany, půl lžičky soli a půl lžičky kurkumy. Zásadní ingrediencí je 60 ml rostlinného oleje. Můžete použít olivový, řepkový, slunečnicový nebo je zkombinovat. Všechny ingredience nalijte do nádoby a pořádně je promixujte, aby se spojily. Uchovávejte v lednici v uzavíratelné sklenici. Takto vyrobený domácí margarín by vám měl při správném skladování vydržet po dobu jednoho měsíce.
Foto: Shutterstock, zdroj: toprecepty, hellofresh, TheSpruceEats