Čokoládovo-kokosový dezert původem z Kanady je velmi snadný na přípravu a jeho chuť je naprosto famózní. Připravte tento nepečený zázrak a ohromte rodinu i přátele.
Lahodný dezert z Kanady
Nanaimo pochází ze stejnojmenné vesnice na ostrově Vancouver v Britské Kolumbii, kde se dokonce každoročně konají festivaly zasvěcené tomuto dezertu. Nanaimo patří mezi kanadské kulinářské tradice a podává se i při speciálních událostech. Skládá ze tří částí: sušenkového základu, náplně a čokoládové polevy. Chcete si připravit Nanaimo doma? Jdeme na to, není v tom nic složitého.
Připravte si sušenkový základ
Budete potřebovat:
- 240 g drcených sušenek
- 120 g másla
- 80 g strouhaného kokosu
- 60 g vlašských ořechů nebo mandlí
- 50 g cukru krupice
- 1 vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 5 lžic kakaa
Ve vodní lázni si rozpusťte máslo s cukrem a kakaem a přidejte lehce rozšlehané vejce. Míchejte do zhoustnutí. Poté přidejte vanilkový extrakt, sušenky, kokos a ořechy. Směs napěchujte do pečícím papírem vyložené formy. Ideální by byl čtvercový tvar o rozměrech 20 x 20 cm. Dejte na hodinu do lednice.
Pusťte se do náplně
Budete potřebovat:
- 120 g změklého másla
- 240 g moučkového cukru
- 2 lžíce vanilkového pudinkového prášku
- 3 lžíce mléka
Vyšlehejte v míse změklé máslo a postupně přidávejte moučkový cukr, pudinkový prášek a mléko. Až bude směs hladká, rozetřete ji na základ a opět vraťte na hodinu do lednice.
Čokoládová poleva nakonec
Ve vodní lázni společně rozpusťte 120 g čokolády a 2 lžíce másla. Až směs lehce vychladne, polejte jí dezert a rozetřete. Nechte ztuhnout v lednici po dobu cca 30 minut. Až bude dezert pěkně pevný, můžete servírovat. Aby vám čokoláda nepopraskala, nechte ho minutku stát při pokojové teplotě a teprve potom krájejte na čtverce. Pro lepší krájení několikrát nůž namočte do horké vody a usušte.
Foto: Freepik, zdroj: Allrecipes, Cookingclassy