Ještě že Evropané prozkoumali Jižní Ameriku a přivezli z ní brambory i do našich končin. Od 18. století se brambory v Evropě těší velké oblibě, a i dnes jsou jednou z nejoblíbenějších příloh. Brambory se dají připravit na desítky způsobů. Vyzkoušejte tzv. Hasselback brambory, které můžete podávat jako přílohu nebo dokonce i jako hlavní jídlo.
Co budeme potřebovat?
- 6 ks brambor
- 6 lžic másla
- 1 stroužek česneku
- 6 plátků slaniny
- 225 g plátkového čedaru
- ½ hrnku řeckého jogurty
- 4 cibule
- ¼ hrnku naložených jalapeňo papriček
- ½ hrnku guacamole (můžete vynechat)
- sůl
- pepř
Jak připravit nezapomenutelné plněné pečené Hasselback brambory?
Nejprve ze všeho si předehřejeme troubu na 200 °C. Brambory něžně několikrát nařízneme (asi jako když neřezáváme klobásy před grilováním). Takto nachystané brambory položíme na plech vyložený pečicím papírem. Brambory potřeme utřeným česnekem a pak do mezer v bramborách vkládáme plátky másla, osolíme a opepříme.
Teď necháme brambory přibližně hodinu péct. Ať jsou křupavé na povrchu a měkké vevnitř. Ke konci pečení orestujeme na pánvi slaninu a pak ji vysušíme papírovou utěrkou. Až brambory vytáhneme z trouby, vložíme do mezer plátky čedaru a pokladem křupavou slaninou. Vrátíme na posledních 5 minut do trouby.
Před servírováním přelijeme řeckým jogurtem, posypeme cibulkou, případně dochutíme dalšími surovinami.
Kde se v Evropě vzaly brambory?
Jejich pravlastí je Jižní Amerika. Brambory pěstovali Inkové v Peru a Chile. Španělé dobyli Inckou říši v 16. století, a kromě přírodního bohatství dovezli také nám neznámé rostliny, tedy i brambory. V počátcích se brambory pěstovaly pouze jako okrasné byliny, prokazatelně poprvé byly hlízy uvařeny a podávány roku 1616 na hostině pořádané Ludvíkem XIII. Ve větším množství se začaly pěstovat v době hladu za Marie Terezie. První české odrůdy spatřily světlo světa na počátku 19. století.
Foto: Shutterstock, zdroj: Fresh.iprima, Brambor.info, BBCGoodFood, TheKitchn