Vyzkoušejte vynikající Hasselback brambory. Jsou to ty nejlepší, jaké jste kdy ochutnali

Ještě že Evropané prozkoumali Jižní Ameriku a přivezli z ní brambory i do našich končin. Od 18. století se brambory v Evropě těší velké oblibě, a i dnes jsou jednou z nejoblíbenějších příloh. Brambory se dají připravit na desítky způsobů. Vyzkoušejte tzv. Hasselback brambory, které můžete podávat jako přílohu nebo dokonce i jako hlavní jídlo.

Co budeme potřebovat?

  • 6 ks brambor
  • 6 lžic másla
  • 1 stroužek česneku
  • 6 plátků slaniny
  • 225 g plátkového čedaru
  • ½ hrnku řeckého jogurty
  • 4 cibule
  • ¼ hrnku naložených jalapeňo papriček
  • ½ hrnku guacamole (můžete vynechat)
  • sůl
  • pepř

Jak připravit nezapomenutelné plněné pečené Hasselback brambory?

Nejprve ze všeho si předehřejeme troubu na 200 °C. Brambory něžně několikrát nařízneme (asi jako když neřezáváme klobásy před grilováním). Takto nachystané brambory položíme na plech vyložený pečicím papírem. Brambory potřeme utřeným česnekem a pak do mezer v bramborách vkládáme plátky másla, osolíme a opepříme.

Teď necháme brambory přibližně hodinu péct. Ať jsou křupavé na povrchu a měkké vevnitř. Ke konci pečení orestujeme na pánvi slaninu a pak ji vysušíme papírovou utěrkou. Až brambory vytáhneme z trouby, vložíme do mezer plátky čedaru a pokladem křupavou slaninou. Vrátíme na posledních 5 minut do trouby.

Před servírováním přelijeme řeckým jogurtem, posypeme cibulkou, případně dochutíme dalšími surovinami.

Foto: Shutterstock

Kde se v Evropě vzaly brambory?

Jejich pravlastí je Jižní Amerika. Brambory pěstovali Inkové v Peru a Chile. Španělé dobyli Inckou říši v 16. století, a kromě přírodního bohatství dovezli také nám neznámé rostliny, tedy i brambory. V počátcích se brambory pěstovaly pouze jako okrasné byliny, prokazatelně poprvé byly hlízy uvařeny a podávány roku 1616 na hostině pořádané Ludvíkem XIII. Ve větším množství se začaly pěstovat v době hladu za Marie Terezie. První české odrůdy spatřily světlo světa na počátku 19. století.

Foto: Shutterstock, zdroj: Fresh.iprima, Brambor.info, BBCGoodFood, TheKitchn