Vyzkoušejte středomořský způsob stravování, který je plný vlákniny, antioxidantů a zdravých tuků. Uvidíte, že se budete cítit lépe, zhubnete a tvrdí se, že si i prodloužíte život.
Lehká strava pomáhá nejen s hubnutím
Lehká strava, to je to, co často Čechům chybí. Zelenina, kvalitní rostlinný olej a ryby jsou základem středomořské kuchyně, která blahodárně působí na naše tělo, a to nejen na jeho vzhled. Vědci se domnívají, že tento druh stravování dokáže řešit i problémy s vyšší mozkovou kapacitou, hlubší koncentrací a pamětí. Navíc reguluje zánětlivé procesy v těle, snižuje riziko srdečních chorob, cukrovky a některých druhů rakoviny.
Zdravě jíst můžeme i v Čechách
Středomořské státy mají jednu obrovskou výhodu – leží u moře, díky čemuž mají každodenní přísun čerstvých ryb a mořských plodů. Také se tu díky podnebí lépe daří mnoha různým druhům ovoce a zeleniny, které si dopřávají lokálně mnohem častěji než my. I v Čechách ale máme možnost své stravování přiblížit tomu středomořskému. Vybírejte si čerstvé sezónní ovoce a zeleninu a nakupujte od českých farmářů, pokud je to možné. Ani chlazené ryby nejsou v dnešní době na našich pultech žádným nedostatkovým zbožím.

Základem jsou ryby a zelenina
Základem středomořské stravy jsou sice ryby a zelenina v jakékoliv podobě, ale je toho mnohem více. Abyste si co nejdéle udrželi pevné zdraví, dopřejte si lehká masa, mléčné výrobky, luštěniny a celozrnné produkty. Pochutnávejte si na semínkách a ořechách a využívejte sílu bylinek, které dokáží dát každému jídlu tu pravou neodolatelnou chuť. A jaká jídla můžete například vyzkoušet? Připravte si pečenou rybu s grilovanou zeleninou nebo celozrnné těstoviny s rajčaty, čerstvým špenátem a kvalitním sýrem. Receptů najdete více než dost a uvidíte, že vás navíc jejich snadná příprava bude neskutečně bavit.
Foto: Freepik, zdroj: Clevelandclinic, Healthline