Květák bývá v české kuchyni často nedoceněný, a to hlavně mezi muži. Přitom je to taková škoda. Dá se z něj připravit spoustu chutných jídel a jeho nutriční hodnoty také nejsou k zahození.
Proč dát květáku zelenou?
Květák obsahuje spoustu vitamínů a minerálů. Z těch nejpodstatnějších stojí za zmínku kyselina listová, vitamín C a také vitamín K. Květák je plný antioxidantů a vlákniny, tudíž podporuje trávení a snižuje riziko některých onemocnění, například rakoviny a srdečních chorob.
Co z květáku uvařit?
Možná, že když se řekne květák, jediné, co se vám vybaví (a ne v pozitivním slova smyslu) je květákový mozeček. Přitom možností je mnohem více. Můžete uvařit květákovou polévku, usmažit květákové placičky nebo květák v trojobale, květák můžete také zapékat. Třeba s bramborami. Pojďme si ukázat recept.
Ingredience na zapečený květák s bramborami
- 600 g brambor (varný typ C)
- 1 lávka květáku
- sůl
- 1 stroužek česneku
- 2 cibule (klidně klasiku, ale můžeme zkusit i šalotku)
- máslo
- 3 vejce
- 150 ml polotučného mléka
- 200 ml smetany ke šlehání
- 150 g strouhaného sýra (eidam nebo čedar, alespoň 45 %)
- muškátový oříšek
- pepř
- ½ svazu pažitky (nebo petržel či pórek)
Recept na zapečený květák
Brambory oloupeme a nakrájíme, dáme vařit na cca 5 minut do osolené vody. Květák rozdělíme na růžičky a přidáme k bramborám. Vaříme dalších 3 – 5 minut a slijeme. Oloupeme česnek a cibuli, cibuli nakrájíme na plátky a česnek nadrobno.
Zapékací mísu vymažeme máslem. Na pánvi rozpustíme 1 lžíci másla a krátce osmahneme česnek a cibuli. Smícháme s bramborami a květákem a rozprostřeme do zapékací mísy. Troubu předehřejeme na 180 °C.
Vejce rozšleháme s mlékem a smetanou, vmícháme polovinu sýra. Osolíme, okořeníme a nalijeme na květák a brambory. Posypeme zbylým sýrem a pečeme cca 25 minut. Hotový pokrm ozdobíme pažitkou nasekanou najemno.
Foto: Shutterstock, zdroj: Healthline, Apetitonline, itsavegworldafterall