Smaženky byly za socialismu velmi oblíbenou pochoutkou. Zavzpomínejte proto s námi na tento populární pokrm. Pivní smaženky si můžete připravit z brambor, tvrdého sýra, šunky nebo olomouckých tvarůžků. My pro vás mám recept právě na smaženky s olomouckými tvarůžky, ale i na další zajímavé obdoby smaženek, kterými můžete pohostit i návštěvu a potěšit své chuťové pohárky.
Jak na přípravu smaženky s olomouckými tvarůžky
Na jednu smaženku si připravte 25 gramů olomouckých tvarůžků, jedno vejce, dvě lžíce piva, dvě lžíce strouhanky, trochu hořčice, čtvrtku nadrobno nakrájené cibule, olej a krajíc chleba. Nastrouhané tvarůžky smíchejte s vejcem, pivem a strouhankou. Na pánvi rozpalte olej a těsto na ni vylijte, smažte z obou stran dozlatova. Smaženku poté přendejte na plátek chleba namazaný hořčicí a posypte nakrájenou cibulkou.
Zkuste topinky se smaženkou
Na pánvi opečte plátky chleba a potřete česnekem. Smíchejte deci teplého tmavého piva, 25 gramů nastrouhaného sýra, 6 gramů hladké mouky, půl lžičky oleje, trochu hořčice, worcesteru a soli. Tuto směs namažte na připravené topinky a dejte na chvíli zapéct do trouby. Jakmile mají smaženky pěknou kůrku, vyndejte je z trouby a posypte nasekanou petrželkou a strouhaným křenem. Smaženku si můžete ozdobit i rajčaty nebo kyselými okurkami.
Smaženky s tvarohem
Milovníci sladkých chutí si mohou připravit i smaženky na sladko. Smíchejte jeden balíček měkkého tučného tvarohu se lžíci moučkového cukru a lžící rozinek. Nakrájejte veku na plátky a mezi dva plátky vždy dejte vrstvu ochuceného tvarohu. Pevně přiklopte. Připravte si další dva talíře. V jednom rozmíchejte vejce a do druhého nasypte strouhanku. Tvarohové sendviče obalte ve vajíčku a poté ve strouhance a osmažte na pánvi z obou stran dozlatova. Tvarohové smaženky můžete jíst teplé i studené, záleží na vašich preferencích.
Foto: Shutterstock, zdroj: Tvaruzky, Recepty