Bramborový odvar jakožto zázračné využití kuchyňských zbytků lze použít k hnojení rostlin, protože minerály, které obsahuje, jsou nezbytné pro jejich růst a vývoj.
Tento článek vysvětluje, co všechno nám brambory nabízejí, a také různé metody, které můžete použít k účinnému dodání živin rostlinám.
Jak uvařit bramborový odvar?
Bramborovou vodu lze připravit vařením nebo namáčením slupek ve vodě po určitou dobu.
Výroba pomocí vaření:
- Slupky vložte do hrnce na vaření.
- Zalijte vodu tak, aby byly slupky celé ponořené.
- Pořádně promíchejte.
- Vařte 30 až 45 minut na středním plameni.
- Sceďte slupky a zbytek vody zachovejte.
Výroba pomocí namáčení:
- Do středně velké sklenice vložte přibližně 5 nakrájených brambor.
- Sklenici naplňte vodou.
- Sklenici pevně uzavřete.
- Nechte 10 až 15 dní stát na temném místě.
Pokud se vám odvar z brambor zdá příliš hustý, rozřeďte jej pomocí malého množství vody. Konzistence by měla být dostatečně řídká, abyste mohli pohodlně využívat rozprašovač nebo jinou nádobu.
Výhody používání bramborového odvaru pro rostliny
Voda získaná z brambor obsahuje minerální látky, které rostliny potřebují ke zdravému růstu a tvorbě zelených a zdravých listů.
Skoro až neuvěřitelné množství benefitů nalezneme při krátkém zamyšlení nad využitím tohoto snadného hnojiva.
Dali jsme dohromady ty nejzákladnější:
- Ekologicky šetrný zdroj hnojiva pro rostliny.
- Snadno se získává.
- Umožňuje opětovné využití kuchyňského odpadu.
- Šetří náklady na nákup hnojiva.
- Eliminuje popáleniny listů spojené s aplikací anorganických hnojiv.
- Podporuje zdravou populaci bakterií v půdě.
- Lze aplikovat vrchním zaléváním, spodním zaléváním nebo mlžením.
- Zrychluje růst rostlin.
Nechte se sami překvapit tímto zázračným způsobem zalévání květin. Věříme, že naplní krásou a vůní vaše domovy už za pár dní.
Foto: Shutterstock, zdroj: Cookist, Gardenlux