Máte pocit, že oblíbené kafe se šlehačkou vám zvedne cholesterol a ručička na váze okamžitě začne ukazovat o několik kilo víc, a to i v případě, že na tuto oblíbenou pochutinu jen pomyslíte? Budete se divit, ale káva se šlehačkou není dietní hřích a můžete si ji dopřávat dle libosti.
Kávu se šlehačkou pít či nepít
Určitě jste se už setkali s názorem, že do správné a čerstvě namleté kávy nepatří ani mléko, šlehačka nebo cukr, protože si tak nevychutnáte pravou chuť kávy. Pro spoustu lidí je ale káva se šlehačkou skvělou a vítanou kombinací, protože šlehačka dodá hořké kávě jemnější chuť. Kafe se šlehačkou je v našich končinách oblíbený i v době, kdy si můžeme dopřávat kávu na sto způsobů. Cappuccino, Latte macchiato nebo Flat white ale chuť kávy s poctivou dávkou šlehačky nepřekonají.
Mléčné výrobky do kávy (ne)patří
Spoustu odborníku na výživu tvrdí, že kombinace kávy a mléčných výrobků překyseluje organismus a je zdraví škodlivá. Pravdou ale je, že přidání mléka nebo smetany do kávy negativně ovlivňuje pouze zdraví jedinců, kteří mají sníženou toleranci laktózy. Pro zdravého člověka znamená přidání šlehačky do kávy pouze to, že se zpomalí vstřebávání kofeinu do krevního oběhu a stimulační účinek kávy není tak rychlý, jako v případě, že vypijete pouze černou kávu. Šlehačka také mírně sníží množství antioxidantů, které káva obsahuje.
Kávu si osladím o trochu víc
V případě, že si rádi dopřáváte i kávu s cukrem, tak tady je zdvižený varovný prst právem. Cukr totiž zvyšuje hladinu cukru v krvi, což při pravidelné konzumaci velkého množství cukru může vést k inzulinové resistenci a následně cukrovce druhého stupně. Pokud si ale cukr dopřáváte pouze občas a káva s pár zrníčky třtinového cukru je pro vás oblíbený rituál, nemáte se čeho bát. Jestli vás baví nové chutě, můžete si zkusit kávu osladit i medem.
Foto: Shutterstock, zdroj: ncbi.nlm.nih.gov, NewsMedical