Brambory po židovsku jsou jednoduchým, rychlým a levným pokrmem. Ale pozor! To neznamená, že by nešlo o delikatesu. Vyzkoušejte jeden z receptů na tzv. židovské brambory neboli latkes (speciální bramboráky spojené se svátkem Chanuka).
Tradiční židovské brambory
- 4 středně velké brambory
- 1 cibule
- 2 vejce
- 2 lžíce mouky
- sůl a pepř
- rostlinný olej
Brambory oloupeme a najemno nastrouháme. Cibuli oloupeme a najemno pokrájíme. Nastrouhané brambory vložíme do čisté utěrky a vymačkáme přebytečnou vodu. Poté v míse smícháme brambory s cibulí, přidáme vejce, mouku, sůl a pepř. Dobře promícháme, aby se ingredience pevně spojily.
Na pánvi rozehřejeme olej na střední teplotu. Ze směsi tvarujeme malé placky, které smažíme z obou stran do zlatova. Vychází to přibližně 3-4 minuty na každé straně. Hotové placky necháme odkapávat na papírových utěrkách. Podáváme teplé. Tradičně se podávají s jablečným pyré nebo zakysanou smetanou.
Židovské brambory s marinádou
- 8 syrových brambor
- sůl
- kmín
- tuk na vymazání plechu
Na marinádu budeme potřebovat:
- 1 hrst majoránky
- olej
- 1 lžička červené papriky
- 1 lžička tymiánu
- 3 stroužky česneku
Brambory oloupeme a nakrájíme na plátky. Rozložíme je na vymazaný plech a následně brambory osolíme, okmínujeme a upečeme. Zatímco se brambory pečou, připravíme si marinádu. Do hrnečku nalijeme trochu oleje a nasypeme majoránku, červenou papriku, tymián a utřený česnek. Zamícháme.
Jakmile jsou brambory hotové, vytáhneme je z trouby, a ještě teplé potíráme marinádou. Můžeme podávat samostatně nebo jako přílohu k masu.
Židovské brambory a škvarky
- 1,2 kg brambor
- 250 g husích škvarků nebo zbytků pečeného drůbežího masa
- 1 lžíce husího sádla
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- 1 lžíce majoránky
- sůl
- celerová nať (nebo libeček)
Brambory oloupeme, omyjeme a uvaříme s kmínem nebo celerovou natí (libečkem) doměkka. V pekáči nebo na kastrolu rozpálíme škvarky. Přidáme sádlo a nakrájenou cibuli, tu necháme zesklovatět. Poté ke směsi přidáme slité uvařené brambory, prolisovaný česnek a majoránku. Podle potřeby dosolíme. Zamícháme, několik minut prohřejeme. Podáváme jako přílohu nebo jako samostatný pokrm.
Foto: Shutterstock, zdroj: Ceskatelevize, Nasdum.eu, Toprecepty