Pokud už vás také u regálu s mléčnými výrobky napadlo, jaký je vůbec rozdíl mezi kefírem a podmáslím, máme pro vás rozřešení. Kefír i podmáslí mají podobnou strukturu i chuť a můžete jeden bez obav nahradit druhým, a to i v případě, že kefír se více konzumuje jako probiotikum a podmáslí se používá při pečení. V čem se tedy liší?
Jako vejce vejci
Kefír i podmáslí mají téměř stejné množství kalorií a výživových hodnot. Také vypadají a chutnají velmi podobně. Rozdíl je v tom, že kefír je primárně určený na pití a podmáslí na pečení a vaření. A to přesto, že můžete jedno snadno nahradit druhým. Rozdíl je tedy pouze v tom, jak lidé jednotlivé produkty vnímají.
Kdy můžete kefír nahradit podmáslím (a naopak)
Pokud zrovna pečete a zjistili jste, že doma nemáte podmáslí, nevadí. V klidu můžete sáhnout po kefíru. Buchty, sušenky, cereálie nebo salátové dresinky budou s kefírem stejně dobré, jako s podmáslím. Kefír můžete nahradit podmáslím také téměř všude. Výjimkou je situace, kdy užíváte kefír kvůli probiotikům, v tom vám podmáslí nepomůže. Kefír je probiotický nápoj, který obsahuje 8 – 12 mléčných kultur. Můžete ho sehnat i ochucený s ovocem a cukrem. Díky tomu si ho můžou dopřát i ti, kterým kyselá chuť kefíru nevyhovuje. Na druhé straně – ochucené podmáslí v obchodech k dostání není.
Výroba kefíru a podmáslí
Proces výroby kefíru i podmáslí koupeného v obchodě je také téměř totožný. Podmáslí se prvně pasterizuje, poté zchladí a následně se mu dodá bakterie mléčného kvašení. Za dvanáct hodin se směs promíchá a uloží do chladu. Výroba kefíru spočívá v tom, že se do mléka přidají kefírová zrna a směs se nechá půl dne kvasit při pokojové teplotě. Zrna se poté scedí a zůstane pouze tekutina ve formě kefíru. Kefírová zrna se dají používat stále dokola. Z toho důvodu si kefír spousta lidí vyrábí sama doma.
Foto: Shutterstock, zdroj: DoesItGoBad, Livestrong