Studentský řízek získal svůj název kvůli tomu, že byl v minulých dobách oblíbenou pochoutkou právě studentů. Ti neměli při studiu moc peněz, a pokud si chtěli na kolejí vykouzlit levnou a chutnou večeři, studentský řízek byla sázka na jistotu. Zavzpomínejte s námi na vaše studijní léta nebo se naučte připravovat novou smaženou variantu namísto klasických řízků.
Starý dobrý gothaj
Za socialismu se zrodilo velké množství pokrmů, které stály pár korun, ale zasytily na několik hodin. Potravin nebylo takové nepřeberné množství, jaké známe z dnešní doby, a proto si lidé museli umět poradit i s málem. Měkkými salámy tak běžně nahrazovaly nedostupné maso. Mezi nejoblíbenější salámy patřil gothaj, který se dále upravoval na různé způsoby. Přidával se do omáček, k těstovinám nebo se obaloval jako klasický řízek.
Jak připravit studentský řízek
Na přípravu studentského řízku budete potřebovat gothaj nakrájený zhruba na 1,5 centimetru silné plátky. Tyto plátky můžete poté obalit v klasickém trojobalu jako řízek nebo smažený sýr. V tomto případě obalte plátky gothaje z obou stran v mouce, následně rozkverdlaném vejci a poté ve strouhance. Dozlatova osmahněte. Studentský řízek můžete ale také obalit v jednoduchém těstíčku, kdy pečlivě rozmícháte dvě rozkverdlaná vejce se třemi lžícemi hladké mouky tak, aby v nich nezůstaly žádné hrudky. Plátky salámu následně obalte v těstíčku a smažte na rozpáleném oleji. Studentský řízek skvěle chutná s bramborovou kaší nebo bramborami vařenými ve slupce.
Varianta s pivním těstíčkem
Zajímavou alternativou ke klasickému studentskému řízku je obalení gothaje v pivním těstíčku. Postup je ale také jednoduchý. Smíchejte 100 mililitrů piva, 80 gramů hladké mouky, 1 vejce, 1 lžíci hořčice, 1 lžičku majoránky, lžičku sladké papriky, sůl a pepř. Pokud jste příznivci výraznějších chutí, můžete do těsta přidat i špetku chilli nebo utřené stroužky česneku. Vše důkladně promíchejte. Plátky salámu rovnoměrně obalte v těstíčku a smažte dozlatova.
Foto: Shutterstock, zdroj: YouTube, Vareni